Domaći autori – top 10 knjiga

Domaći autori i podrška istima. Cijela ona priča čitajmo i podržimo domaće autore je super, ali mi zapravo nismo za to da se nešto gura samo zato što je domaće. Čitajte domaće pisce, podržavajte ih i gurajte kad god možete – ako su dobri i ako to zaslužuju. Gurati nešto samo zato što je domaće, nema puno smisla.

 

Domaći autori – zašto ih ne čitamo? 

Isto kao što nema smisla ni to što, za razliku od nekih zemalja gdje se prije izdavanja zahtjeva određena razina kvalitete, kod nas svatko može izdati knjigu. Vjerujemo da to puni tržište svakakvim naslovima, pa se dosta čitatelja “opeče” i stvori krivu sliku o tome kakvi su domaći autori i s vremenom počne sve stavljati u isti koš.

I kao šećer na kraju, ako ćemo iskreno, mi kao narod volimo prigovarati i komentirati. Valjda mislimo da tako ispadamo pametniji. Tako je s politikom, nogometom, a bome i knjigama. Izjava, ja ne čitam domaće autore je jednako inteligentna kao da kažeš da ne čitaš autore koji počinju na slovo P, jer si ih pročitala nekoliko i nisu ti bile dobre njihove knjige. Još je bolje kada to kažeš kao jedan book bloger…

 

Domaći autori – Top 10 knjiga po našem izboru 

Ali… I dobro da postoji ali, kod nas ima jako puno dobrih autora i odličnih naslova. Mi smo odlučile podijeliti s vama 10 nama najboljih. Svaka je mogla izabrati pet naslova, pa ako vam lista izgleda kao da ju je slagala podvojena ličnost, to je točno, ali zato se za svakoga pronađe po nešto.

 

DOMAĆI LJUBIĆ – Inna Moore, knjiga Spašen.

Meni osobno najbolja iz njenog širokog asortimana. Knjiga za totalni vrtlog emocija. Uzbuđenje koje osjetiš dok čitaš traje od prve do zadnje stranice. Autorica izvanredno prenosi emocije koje proživljavaš s njenim likovima. Ljubavni roman u rangu s onima u samom svjetskom vrhu!

 

DOMAĆI FANTASY – Ivanka Ferenčić Martinčić, knjiga Krv mojih predaka. domaći autori, krv mojih predaka, ivanka ferencic martincic, domaći pisci, hrvatska književnost

Za sve fantasy knjigoljupce, ali i one koji to nisu! Ovo je roman po kakvima se snimaju filmovi i serije. Radnja toliko razrađena i privlačna da će te uvući u svoj svijet u trenu. Osim toga ima zanimljivu i ne svakidašnju ljubavnu priču što ga čini još interesantijim i privlačnijim. Čisti dokaz da naši autori mogu stajati uz bok onima razvikanima i velikima. Ovo dok sam čitala, ne samo da sam uživala, nego sam osjećala neki ponos što je naše, a svjetsko.

DOMAĆI HOROR – Jelena Hrvoj, knjiga Štorka.

Za prave ljubitelje horora i priča koje lede krv u žilama. Odličan stil pisanja, a tema toliko jaka da te najtjera da ju čitaš makar se prestraviš sa svakom novom stranicom. Bio fan ili ne takvog žanra, Jelena zna što radi i prepoznat ćeš se u puno njezinih stranica!

 

DOMAĆI PUTOPIS – Jelena Kastaneti i Domagoj Karačić, knjiga Snovi iz Afrike.

Ova knjiga je riznica bogatstva, što u slikama, što u promišljanjima dječice iz Afrike. Toliko je jaka zbog slika koje je fotograf odradio na licu mjesta da ti sa svakom novom stranicom koju okreneš srce zatreperi. S druge pak strane autorica je popisala dječje želje i misli koje su tako lijepo stopile i sljubile u cjelinu sa slikama da je naprosto nemoguće ostati ravnodušan na sve to.

 

DOMAĆI POVIJESNI ROMAN – Tomislav Beronić, knjiga Frangere pane: priče o Frankopanima.

Autor je skupljao sve dostupne zapise i ostavštine velikih Frankopana tijekom petsto godina njihove vladavine i sve ih je sažeo u kratkim živopisnim pričama, koje prate njihovo rodoslovno stablo. Ovo je knjiga koju bi svi trebali imati na policama jer je dio naše baštine koju trebamo njegovati i čuvati za naše buduće naraštaje. Rekla bih povijest ispričana u kratkim crticama, pristupačno i zanimljivo. Htjeli to ili ne, morate ih voljeti nakon čitanja.

 

DOMAĆA BIOGRAFIJA – Nastja Kulović, knjiga Nešto drugo.

Uopće ne znam spada li ovo u biografije, ali meni nekako baš odgovara. Nevjerojatno dobro ispričana priča o jednom običnom životu, osjećajima, uspomenama, ljubavi, obitelji, odricanju i opraštanju. Samome sebi i onima oko sebe.

 

DOMAĆI ROMAN ZA MLADE – Nada Mihelčić, knjiga Bilješke jedne gimnazijalke. domaći autori, biljeske jedne gimnazijalke, nada mihalcic, domaći pisci, hrvatska književnost

Znam da bi jedna 33-godišnjakinja trebala imati puno odraslije knjige na popisu, ali ovu obožavam već godinama. Jedna od najzabavnijih knjiga koje sam ikada čitala. Obožavam taj humor i mislim da je idealan izbor da se mladi zaljube u čitanje.

DOMAĆA BIOGRAFIJA – Jasna Šurina, knjiga Polupani lončići.

Knjiga o kojoj nikada nisam puno čula, sasavim slučajno je došla do mene, ali se sjećam dojma koji je ostavila. Donosi stvarnu priču o bulimiji i svemu mračnome i teškome što ta bolest nosti. Nije jednostavna za čitati, ali je jedna od onih knjiga koje rade na učenju razumijevanja za druge, a takvih trebamo što više.

 

DOMAĆI ROMAN – Marija Jurić Zagorka, serijal Grička vještica.

Nisam mogla da ovo nije na popisu. Najveće djelo naše književnosti od jedne od najvećih autorica svih vremena. Način pripovijedanja, mašta, radnja, likovi – sve te toliko uvuče u taj svijet da je to nevjerojatno. Uvjerena sam, da bi Grička vještica bila deset puta poznatija serija od Game of thrones da je Marija Jurić Zagorka rođena negdje drugdje.

 

DOMAĆI KRIMIĆ – Kristian Novak, knjiga Ciganin, ali najljepši.

Iskreno, na početku knjige, čak prvih 100 stranica nisam bila sigurna zašto svi tako hvale tu knjigu. Ali kad krene radnja ne možeš stati, jako dobro ispričano, smješteno kod nas i toliko poznato da ti mora izazvati svaku emociju koji znaš i još neke za koje nisi znao. Često na popisima najboljih domaćih djela, potpuno opravdano i s razlogom.

 

 

Ima tu još puno toga i nije baš jednostavno izabrati samo pet knjiga. Bude ti glupo što nekoga nisi stavio, a znaš da zaslužuje svaku preporuku. Ali tako je kako je. Ovo su naši favoriti na temu domaći autori. Javite nam ako se slažete ili ste čitali nešto od ovoga, javite i ako za nešto čujete prvi put.

Ali ako mislite da netko od navedenih nije trebao biti na listi, a netko drugi treba, to nam ne morate javljati. Možete umjesto toga napraviti svoju listu pa smo svi mirni.