Kako izdati knjigu u Hrvatskoj?

Zapravo, kako izdati knjigu u Hrvatskoj uopće nije teško pitanje, teže je znati što učiniti s njom kada je izdana. Problem ju je promovirati i prodati, ali to nije tema ovog bloga. O tome ćemo prigovarati drugom prilikom. Ovdje ćemo pričati o procesu izdavanja knjiga, a on za početak ovisi o jednoj jako važnoj stvari – imate li izdavača ili nemate? 

Mi smo imale priliku probati i jedno i drugo pa se osjećamo dosta prozvane da ovo možemo komentirati. Želju smo izdale s izdavačem, a Istinu i Volju smo izdale u vlastitoj nakladi.

 

Izdavanje knjige preko izdavačke kuće 

Prvo pitanje ovdje je sigurno kako ju pronaći, i tu vam nemamo reći nešto strašno inteligentno. Mi smo poslale na dosta adresa. Ne svima isti mail i ne onima za koje znamo da ne izdaju takve knjige, ali ono na baš dosta adresa i eto jedna je pristala.

Ovo je svakako odlična opcija za prvu knjigu jer nemate pojma što sve treba i od kuda krenuti. Tako će vam izdavač osigurati urednika, lektora i dizajnera, ako taj dio nemate pokriven. Oni će riješiti i tiskaru i sve potrebno da bi se knjiga tiskala. Kao i slanje primjeraka u Nacionalnu knjižnicu, eventualne promocije i ponudu knjižarama.

Sve te uvjete dogovarate s izdavačem, ali naše je iskustvo pokazalo da će promocija ovisiti više manje o vama i o tome koliko ćete se vi u to dati. Sve to ovisi o izdavaču naravno, ali morate biti svjesni da je vama to samo vaša knjiga i najvažnija vam je, a da oni imaju njih nekoliko za koje se moraju pobrinuti da se prodaju.

kako izdati knjigu u hrvatskoj, blog, knjige

Kako izdati knjigu u Hrvatskoj ako nemate izdavača? 

Zapravo i nije tako komplicirano. Da biste ju mogli prodavati morate imati neki oblik poslovanja, obrt, tvrtku i slično, ali sami proces izdavanja je svima dosta otvoren. A ovo je procedura kada imate gotov tekst:

  • Dajte ga nekome kome vjerujete: ovo doduše nije obavezno, ali spasit će vas muke ako to što imate i nije baš dobro. Nije to lako čuti,  ali budite spremni i dajte nekome kome vjerujete da pročita tekst i da vam iskreno kaže što misli
  • Uređivanje: o ovome vam nemamo baš puno što reći jer smo mi za svoje knjige odlučile same biti urednice, ali da nismo, mi bismo uzele knjige domaćih autora koje nam se sviđaju, vidjele tko je uređivao i njima se javile. Znamo da bismo to tako napravile jer smo tako došle i do lektora 🙂
  • Lektura: dosta jasno što to podrazumijeva i dosta obavezno i pobrinite se da je to kvalitetno, mi smo se opekle jednom i nikad više, pripazite da ostavite dovoljno vremena lektorima kako biste imali sve na vrijeme za rok koji ste dogovorili s tiskarom
  • Prijelom i dizajn: za dizajn naslovnice i prijelom trebate stručnjaka, jer čak i ako želite sami urediti naslovnicu, knjiga mora biti pripremljena za tisak u točnim dimenzijama i pod točnim nekim šiframa, koje nama običnim smrtnicima nemaju baš nikakvo značenje
  • ISBN i CIP broj: broj koji morate imati, dobivate ga u Nacionalnoj knjižnici, obrasce ispunjavate online, a služi kao način uvođenja u evidenciju i pomoću njega možete napraviti besplatan barkod za cijenu vaše knjige
  • Tisak: ovo je zapravo dosta jednostavno, pošaljete upit s brojem kartica koje knjiga ima, željenim dimenzijama knjige, količinom koju želite i nekim posebnim specifikacijama ako ih imate (boje, fotke i slično) i tiskare vam daju svoje ponude, odaberete jednu i to je to.

Knjiga je izdana, čestitamo 🙂 E i još nešto. Prije nego se okrenete svemu što slijedi, četiri primjerka morate poslati Nacionalnoj knjižnici. 

Svoje iskustvo o tome kako izdati knjigu u Hrvatskoj, pričale kroz seriju poprilično glupih videa, ali ako se baš jako skoncentrirate možda čujete nešto to bi vam mogli biti korisno:

I to vam je to za ovu temu. Bilo je tu još mnogo toga, i pisati to sve, bila bi knjiga za sebe, ali ako igdje zapnete ili trebate savjet o tome kako izdati knjigu u Hrvatskoj, slobodno nam se javite. Podijelit ćemo s vama sve što znamo.