Ogulin – običaji

Ogulin – mjesto bogate povijesti, prekrasnog krajolika i svijeta iz snova. Okolina koja samo čeka na vas da ga otkrijete! Za bajkoljupce i sve one koji žele uživo doživjeti maštu iz najpoznatijih bajki, ovo je pravo mjesto za bijeg iz stvarnosti! Na primjer, šteta bi bila da ste u Ogulinu, a da kući ne ponesete vozačku dozvolu za letenje na metli. Ogulin je pravo mjesto za zaroniti u svijet bajki. Dozvolite mu da vas zaljubi u sebe!

 

10 stvari koje ne smijete propustiti u Ogulinu i njegovoj okolici

 

  1. Ogulinski festival bajki (lipanj): jedinstveni je ovakav projekt u Hrvatskoj, a i šire, kojim se uistinu nastoji približiti kultura i kulturni sadržaj. Pripovijedanje čini okosnicu festivala i ono je nešto uistinu jedinstveno po čemu se i izdvajaju od ostalih sličnih festivala. Osim hrvatskih, svake godine ugošćuju i inozemne pripovjedače, a osim kazališnih predstava, radionica, pripovijedanja, imaju i sajam na kojem se prodaju prigodni proizvodi, prvenstveno domaći autohtoni proizvodi našega kraja.
  2. Festival ogulinskog zelja (listopad): ovo je tradicionalna manifestacija koja ima za cilj promociju grada Ogulina i autohtonih proizvoda od zelja, po kojima je ogulinski kraj nadaleko poznat. Uz bogat program radionica i zabavnog sadržaja održava se i demonstracija kiseljenja zelja.
  3. Moto susreti, Moto klub vještice ( kolovoz): u šumi ispod Kleka, gdje su se prema legendi okupljale Vještice svake godine zrakoma zapara rika motora i zvuci dobrog rock n rolla. Tradicionalno drugi vikend u 8. mjesecu rezerviran je za Vještičji moto susret na svima poznatoj lokaciji ŠRC Kneja.
  4. Ivanina kuća bajke: jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, predstavlja priče najznačajnije hrvatske spisateljice bajki. Sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice
  5. Ruta bajke: sjedinjava ljepotu ogulinskog kraja i bajki Ivane Brlić – Mažuranić. Cijeli kraj interpretiran je sa 12 likova iz zbirke bajki Priče iz davnina, objedinjujući stvarne činjenice s imaginacijom slavne književnice, a ostavljajući svakom posjetitelju mogućnost vlastitog kreativnog doživljaja.
  6. Poučna botanička staza Klek: omogućit će vam bolje upoznati ovaj kraj. Osvajajući diva Kleka, usput, upoznat ćete značajke biljnih zajednica i endemskih vrsta na Kleku.
  7. Dani Ilme de Murske (veljača): hrvatska kulturna manifestacija, koja se održava svake godine u Ogulinu. Manifestacija u svom programu ima koncerte opernih pjevača, oratorijskih arija, nastupe lokalnih pjevačkih društava te majstorski tečaj za mlade pjevače pod mentorstvom poznatih osoba.
  8. Frankopanski kaštel: izgrađen od strane slavne obitelji krčkih knezova Frankopana nešto je što trebate posjetiti. Samu naredbu za njegovu izgradnju daje Bernardin davne 1500. godine u svrhu zaštite od nemilosrdnih Osmanlija. Vi danas možete prošetati hodnicima kaštela kojima je i Bernardin Frankopan hodao. Unutar više od 500 godina starih zidina, smjestio se Zavičajni muzej Ogulina.
  9. Đulin ponor: fenomen hidrogeološkog spomenika prirode, dubok oko 40 metara. Proteže se kroz sam centar grada. Rijeka Dobra ponire u Đulinu ponoru ispod kamenih i strmih litica u špiljskom otvoru te nastavlja svoj podzemni tok kroz špiljski sustav Đula – Medvedica dužine veće od 16 kilometara.
  10. Bijele i Samarske Stijene: strogi rezervat koji ne smijete propustiti vidjeti. Udaljen samo sat vremena vožnje od Ogulina. Ono zbog čega je poseban su brojni bizarni krški oblici koji se inače rijetko nalaze na istom mjestu. Bijele i Samarske stijene posebno su prekrasne zbog specifičnih, gotovo bijelih vapnenačkih stijena koje sjaje na suncu. Na području se nalaze dvije planinarske kuće te postoje brojne staze za one koji se žele uputiti na ovu planinarku rutu. Ljubitelji planinarstva su posebno oduševljeni ovim rezervatom jer je iznimno sačuvan i jer je zadržao svoju autentičnost.

 

Gastro ponuda Ogulina – gdje predahnuti

 

Specifično za ovaj kraj je već spomenuto zelje, ali i specijaliteti od divljači. Ništa ne priča priču nekog kraja kao kuhinja, a u Ogulinu postoji par mjesta na kojima tu kuhinju možete doživjeti u punom smislu riječi.

 

ogulin

Hotel Klek nalazi se na razmeđu Gorskog kotara i Like, u blizini Plitvičkih jezera. Prirodni ambijent te domaću atmosferu upotpunjuju ljepote ogulinskog krajolika.
Osim usluge smještaja, nude i autohtonu kuhinju ogulinskog kraja te razne specijalitete hrvatske gastronomije.

 

 

ogulin

Restoran Frankopan smješten je u istoimenom hotelu u samom  centru grada Ogulina, pored Frankopanskog kaštela iz 16. stoljeća, blizu Đulinog ponora, s pogledom na čudesnu planinu Klek. Kuhinja se temelji na autohtonim jelima kao što su: pršut od jelena, vepra ili medvjeda, domaćim sirevima, gljivama – punjenim ili s roštilja, pastrvama, rolanoj teletini ili pak jelima s roštilja. Jedan od specijaliteta kuće je čuvena ogulinska masnica te ogulinska gozba sa 6 gangova tradicionalnih jela koje može pratiti vođena degustacija vrhunskih vina.

 

 

 

 

ogulin

Restoran IVE, prekrasan restoran u kojem možete uživati u autohtonim delicijama ovoga kraja. Ljubazno osoblje, odlična atmosfera, ukusna hrana i u okruženju bajkovite prirode samo su neki od komentara koji se često povezuju upravo s ovim restoranom.

 

 

 

To je to! Posjetili ste nešto od stvari s popisa, jeli u ovim restoranima? Imate još nešto za dodati na ovu listu? Javite nam! Podijelite s drugima. Komentirajte na ovaj post i idemo svi zajedno stvoriti mjesto gdje će se moći pronaći najbolje od Hrvatske.