Kvarner – Običaji

Običaji rijeka put rukopisa

Jeste li spremni za istraživanje Rijeke i njene okolice? Od znamenitosti, manifestacija, gastro ponude i mnogo skrivenih dragulja koji čekaju da ih otkrijete, Rijeka je jedan od onih gradova u kojima se brzo počnete osjećati kao doma. Poznata po bogatoj povijesti, raznolikoj kulturnoj sceni i značajnoj ulozi u pomorskoj i trgovačkoj povijesti regije, ovo je mjesto u kojem možete svoje vrijeme iskoristiti na jako dobar način. Dobrodošli u grad koji teče.

 

10 stvari koje staviti na popis ako ste u Rijeci

 

  1. Kantrida – prepoznatljiv detalj koji krasi gotovo svaku razglednicu iz Rijeke su dizalice, postavljene početkom prošlog stoljeća. Danas imaju tek simboličko značenje i podsjećaju na veliku industrijsku povijest grada. Uz dizalice, ljubitelji sporta zasigurno poznaju nogometni klub iz Rijeke i popularnu Kantridu, riječki nogometni stadion koji je zbog svoje ljepote i jedinstvenog okruženja uz more proglašen među najneobičnijim stadionima svijeta.
  2. Marijansko svetište:  Rijeka ne bi bila Rijeka bez svog poznatog marijanskog svetišta na Trsatu. Prema legendi, na mjestu današnjeg svetišta Majke Božje Trsatske, kod utvrde koja je do tada služila kao promatračnica za obranu grada, 1291. ukazala se Nazaretska kućica Svete obitelji. Osim po svetištu, Trsat je poznat i kao mjesto s kojeg puca jedan od najljepših pogleda na Kvarnerski zaljev.
  3. Riječke ljetne noći (lipanj, srpanj) – održava se na raznim specifičnim lokacijama u gradu te uz zabavu nudi visoku razinu kvalitete kulturnih izvedbi. Festival je Rijeku uvrstio među hrvatske, ali i europske gradove prepoznatljive po ljetnim kulturnim programima. Riječani i gosti koji u tom periodu posjećuju Rijeku mogu uživati u vrhunskim glazbenim i scenskim priredbama što ih izvode poznati hrvatski i svjetski umjetnici.
  4. Riječki karneval (veljača) – broj sudionika rastao je zajednički s brojem posjetitelja, od početne 3 grupe došlo se do brojke od njih preko 100 s peteroznamenkastim brojem sudionika, a gledatelji se već odavno ne mogu izbrojati. Sve navedeno rezultiralo je primanjem Rijeke u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) 1995. godine, Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi.
  5. Ljeto na Gradini (lipanj – rujan) – glazbeno-scenska manifestacija koja se održava na Trsatu, a koju je 2006. godine pokrenuo KUD Bašćinski glasi. U impresivnoj atmosferi Trsatske gradine, uz lagani povjetarac koji olakšava uživanje u vrućim ljetnim večerima, nastupaju eminentni hrvatski i međunarodni umjetnici. Ljeto na Gradini  u proteklih je deset godina posjetilo više od 100.000 posjetitelja, a ukupno je na Ljetu nastupilo više od 1000 različitih umjetnika, glazbenika i glumaca.
  6. Promatranje dupina – među svim kvarnerskim otocima, a posebno na cresko-lošinjskom području stalno obitava populacija od 250 dupina (vrsta: dobri dupin, tursiops truncatus). Promatranje dupina kao i susret s njima će vas sigurno razveseliti, a briga za njih vjerojatno i potaknuti da usvajanjem pomognete očuvanju ove vrste.
  7. Zipline Edison – jedinstvena je atrakcija na otoku Krku a i šire, namijenjen obitelji i ljubiteljima pustolovina. Smješten je na prijevoju Treskavac uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice. “Šetnja među krošnjama” posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.
  8. Nacionalni park Brijuni – priča o ljepoti i raskoši duga dva i pol tisućljeća. Antičke rimske vile, ilirske palače, bizantske utvrde, srednjovjekovne crkve i na kraju – raskošna predsjednička rezidencija, koju su posjetili najmoćniji političari i najslavnije zvijezde 20. stoljeća.
  9. Kastav – kameni grad na brijegu. Grad bogate povijesti i kulturnih spomenika. Posebno ga je lijepo posjetiti u vrijeme održavanja tradicionalnih manifestacija po kojima je poznat i daleko izvan hrvatskih granica – međunarodnoga festivala kulture Kastavsko kulturno leto i Festivala gitare, blagdana Bele nedeje ili u vrijeme maškara.
  10. Oči Vinodola – obilazak šest vidikovaca, „očiju Vinodola”: čitav Vinodol, plodna dolina ispružena od Križišća prema Novom Vinodolskom i zaštićena brdovitim lancem od Jadranskog mora, priča je satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije.

Gastro ponuda Kvarnera – za svakoga ponešto

 

Ako se pitate gdje fino jesti, brojni restorani u Rijeci nude tradicionalnu, mediteransku i autohtonu kuhinju. U samom gradu postoji niz malih konoba u s jednostavnim marendama, tako da možete naići na mnogo njih šetnjom po gradu, a mi vam donosimo tri preporuke.

 

restorani rijeka preporuka put rukopisaConca D’oro koji posluje još od davne 1885. godine, ovaj moderno uređeni lokal bogate tradicije oduševljava razigranim i šarenim interijerom te originalnim specijalitetima. Conca D’oro se nalazi u samom centru Rijeke, u legendarnoj Kružnoj ulici. U rustikalno uređenom restoranu ističu se detalji iz povijesti grada, pa možete vidjeti crteže torpednog lansirnog položaja, nekoliko brodova izgrađenih u riječkom brodogradilištu te knjige o gradu. Budući da se jelovnik temelji na sezonskoj ponudi s tržnice, mudro je poslušati njihov savjet o tome koje svježe sastojke mogu ponuditi tog dana. Vrlo često možete naići na odlično pripremljene rakove ili tunjevinu tartar s granny smith jabukom, a u sezoni i svježe vrganje i tartufe.

 

 

 

rijeka konoba fiume običajiFiume je konoba u srcu riječke tržnice, tik uz ribarnicu, što vam odmah govori o njihovoj ponudi. Fiume je cjenovno iznimno pristupačan, pogotovo kad u obzir uzmete svježinu ribe koju spremaju i zato je gotovo uvijek dupkom pun, ali za sunčanih dana vrijedi se boriti za stol na terasi. Kada se umorite od šetnje živopisnom riječkom tržnicom svakako zastanite u konobi Fiume i okrijepite se dobrom hranom i dobrom energijom, uz malu napomenu da rade cijele godine, a preko tjedna su otvoreni samo do 18 sati. Domaća kuhinja sa širokom ponudom autohtonih mediteranskih, ribljih i mesnih jela, tjestenina, rižota i juha, pripremljena od svježih, lokalnih namirnica s tržnice.

 

 

 

 

stancija kovacici rijeka obicajiStancija Kovačići u Matuljima, jedna je od poznatijih gastronomskih destinacija u blizini Opatije. Sačuvala je toplinu obiteljskog doma i dašak tradicije, što gosti odmah osjete. Na jelovniku su sezonske namirnice, a chef priprema primorsku i istarsku kuhinju. Jedno od najtraženijih jela u Stanciji Kovačići je koljenica od boškarina, sporo pečena i servirana uz korjenasto povrće. Osim visoko kvalitetnih namirnica i načina pripreme, svoje goste ostavljaju bez teksta zanimljivim kombinacijama. Jedna od takvih je na primjer, kolač od maruna, čokoladnog musa, s čvarcima i lješnjacima. Zanimljivo, zar ne?

 

 

 

To je to! Posjetili ste nešto od stvari s popisa, jeli u ovim restoranima? Imate još nešto za dodati na ovu listu? Javite nam! Podijelite s drugima.

Komentirajte na ovaj post i idemo svi zajedno stvoriti mjesto gdje će se moći pronaći najbolje od Hrvatske.