Moslavina – običaji

 

10 stvari koje morate posjetiti u Moslavini

Dobrodošli u Moslavinu, gdje su stvari uvijek u pokretu – doslovno! Bez obzira kad vas put nanese ovamo, Moslavina će vas uvjeriti da je bolje ovdje nego na bilo kojem drugom mjestu. Spakirajte smijeh i krenimo na avanturu!

 

  1. Voloderske jeseni (rujan): Dođite na ovo jesensko čudo gdje će vas očarati nastupi KUD-ova, vrtuljak u lunaparku, koncerti, priprema vola, slatkiši na svakom čošku i atmosfera koja će vam griješiti srce.
  2. Lukovo Novska (listopad): Iskrcavanje iz vremeplova! Više od 100 glumaca i 300 volontera pretvara gradski park u kazalište na otvorenom iz 19. u 20. stoljeće. Očekujte jedinstvene događaje koji će vas vratiti u prošlo stoljeće.
  3. Petrovo slavlje u Kutini (lipanj): Kulturno-povijesni, edukativni, eno-gastro, zabavni i glazbeni programi čine Petrovo slavlje šarolikim doživljajem. Hrana, vino, predstave, radionice, koncerti – sve za sve generacije.
  4. Lipovljanski susreti (kolovoz): Uživajte u kolovozu s koncertima, domaćom hranom, radionicama, sportskim i gastro programom na Lipovljanskim susretima.
  5. Lonjsko polje (Čigoć i Krapje): Posjetite slikovita sela Čigoć i Krapje u kojima priroda pleše s tradicijom. Čigoć, selo roda, nudi najljepši doživljaj u proljeće.
  6. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici (listopad): Udišite miris kestena na manifestaciji koja okuplja ljubitelje slatkog. Kestenijada u listopadu – raj za ljubitelje kestena.
  7. Fungi Fest Sunja (rujan): Za sve gljivarske entuzijaste – sudjelujte u branju gljiva, osvojite nagrade i istražujte bogatstvo šumskih plodova na Fungi Festu u Sunji.
  8. Dan planeta Zemlje – Moslavina biciklijada (travanj): Aktivno sudjelujte u vožnji biciklom kroz predivne krajolike u sklopu proslave Dana planeta Zemlje.
  9. Čardaci i crkva u Kutini: Zakoračite u prošlost posjetom autentičnim čardacima i prekrasnoj crkvi u Kutini. Zamislite život ljudi koji su ovdje živjeli dok istražujete ovaj povijesni biser.
  10. Tvrđa Sisak: Otkrijte raznolikost prošlosti i sadašnjosti u tvrđi Siska, gdje se povijest oživljava kroz različite sadržaje za istraživanje.

U Moslavini, svaki kutak skriva posebnu priču, a svaka manifestacija dodaje šarm ovom području. Slijedite svoj put i osjetite puls života u Moslavini! Dođite i vidite zašto je Moslavina uvijek spremna na dobru zabavu!

 

Izrezak

 

Čuvanje običaja Moslavine

Predstavljamo vam Kulturno umjetnično društvo “Repušnica”. Osnvani su 1930.godine radi očuvanja izvorne kulturne baštine centralnog dijela Hrvatske poznatog pod imenom Moslavina. U svojih više od 40 godina kontinuiranog rada bilježe preko tisuću i sto nastupa pred publikom, a kroz godine postojanja, publici se predstavilo više od 480 članova.

Danas broje 60 aktivnih članova koji djeluju u četiri skupine: dječjoj, tamburaškoj, pjevačkoj i folklornoj. Nastupajući na brojnim međunarodnim festivalima i smotrama folklora u inozemstvu i unutar Hrvatske, proviraju ljepotu i raznolikost pjesme, plesa, narodnih običaja i narodnog ruha Moslavine.

Zanima vas više? Nema problema, KUD Repušnica je online 🙂

– web stranica (http://www.kud-repusnica.hr),

– Facebook (https://www.facebook.com/kud.repusnica),

– E-mail kud.repusnica@gmail.com),

– Youtube kanal (https://www.youtube.com/user/kudrepusnica).

 

Gastro ponuda Moslavine

Jednostavno nema smisla posjetiti neko novo mjesto i ne istražiti njihovu gastro ponudu, zar ne? Svako mjesto ima ono nešto svoje, što ako niste probali, kao da niste tamo ni bili. E u Moslavini je to Škrlet. Možete ga probati u svakoj vinariji, a s obzirom da nije dobro piti na prazan želudac evo i nekoliko mjesta na kojima možete probati tradicionalnu moslavačku hranu.

 

 

Izrezak2

Vinarija i restoran August – smješteni na  vrhu brijega, osim što možete uživati u njihovim vinima nude domaći jelovnik s namirnicama iz lokalnog uzgoja. Sve to dobiva jednu potpuno drugu dimenziju kada imate pogled na vinograde i prirodu koja ih okružuje.

“Svaki dan iznova stvaramo okruženje, slike, mirise i okuse koje ćete doživjeti svim osjetilima. Nepretenciozno mjesto koje u stvarnost pretvara san o jednostavnom životu. Doživjeti savršenu jednostavnost – to je pravi luksuz. Dođite po svoju dozu.”

 

 

 

 

Izrezak3Moslavačka priča – idealna vikend destinacija gdje možete uživati u prirodi, iznajmiti kuću za odmor, organizirati domjenak, teambuilding, vjenčanje ili bilo kakvu proslavu koja vam padne na pamet.

“Podno Moslavačkog gorja u mirnom gaju, osluškujući pjev ptica i mirise okolne šume, snivajte svoje snove, uživajte u jednoj posebnoj priči, Moslavačkoj priči – Vašoj najljepšoj priči!”

Izrezak4

 

Vinarija klet Romić – mjesto na kojem možete sudjelovati u vođenim degustacijama i probati autohtone sorte Moslavine. Najavite se putem društvenih mreža i rezervirajte svoje mjesto. Vino ima posebniji okus kada čujete priču koja stoji iza njega.

 

 

 

To je to! Posjetili ste nešto od stvari s popisa, jeli u ovim restoranima? Pili vina iz Moslavine? Imate još nešto za dodati na ovu listu? Javite nam! Podijelite s drugima. Komentirajte na ovaj post i idemo svi zajedno stvoriti mjesto gdje će se moći pronaći najbolje od Hrvatske.