Moslavina – 10 stvari koje morate posjetiti u okolici Kutine

moslavina kutina

 

Dobrodošli u Moslavinu, gdje su stvari uvijek u pokretu – doslovno! Bez obzira u koje doba godine vas put nanese ovamo, Kutina i njena okolica će vas uvjeriti da je bolje biti ovdje nego na bilo kojem drugom mjestu. Spakirajte smijeh i krenimo! Ovo je prijedlog svega što morate vidjeti, gdje jesti i što probati.

 

  1. Voloderske jeseni (rujan): Dođite na ovo jesensko čudo gdje će vas očarati nastupi KUD-ova, vrtuljak u lunaparku, koncerti, priprema vola, slatkiši na svakom čošku i atmosfera koja će vam ugrijati srce.
  2. Lukovo Novska (listopad): Iskrcavanje iz vremeplova! Više od 100 glumaca i 300 volontera pretvara gradski park u kazalište na otvorenom iz 19. u 20. stoljeće. Očekujte jedinstvene događaje koji će vas vratiti u prošlo stoljeće.
  3. Petrovo slavlje u Kutini (lipanj): Kulturno-povijesni, edukativni, eno-gastro, zabavni i glazbeni programi čine Petrovo slavlje šarolikim doživljajem. Hrana, vino, predstave, radionice, koncerti – sve za sve generacije.
  4. Lipovljanski susreti (kolovoz): Uživajte u kolovozu s koncertima, domaćom hranom, radionicama, sportskim i gastro programom na Lipovljanskim susretima.
  5. Lonjsko polje (Čigoć i Krapje): Posjetite slikovita sela Čigoć i Krapje u kojima priroda pleše s tradicijom. Čigoć, selo roda, nudi najljepši doživljaj u proljeće.
  6. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici (listopad): Udišite miris kestena na manifestaciji koja okuplja ljubitelje slatkog. Kestenijada u listopadu – raj za ljubitelje kestena.
  7. Fungi Fest Sunja (rujan): Za sve gljivarske entuzijaste – sudjelujte u branju gljiva, osvojite nagrade i istražujte bogatstvo šumskih plodova na Fungi Festu u Sunji.
  8. Dan planeta Zemlje – Moslavina biciklijada (travanj): Aktivno sudjelujte u vožnji biciklom kroz predivne krajolike u sklopu proslave Dana planeta Zemlje. Općenito ako niste znali, Moslavina i specifično Moslavačka gora česta je lokacija svih koji uživaju u vožnji biciklom.
  9. Čardaci i crkva u Kutini: Zakoračite u prošlost posjetom autentičnim čardacima i prekrasnoj crkvi u Kutini. Zamislite život ljudi koji su ovdje živjeli dok istražujete ovaj povijesni biser.
  10. Tvrđa Sisak: Otkrijte raznolikost prošlosti i sadašnjosti u tvrđi Siska, gdje se povijest oživljava kroz različite sadržaje za istraživanje.

Kutina, njena okolica i svaki njen kutak skriva posebnu priču, a svaka manifestacija dodaje šarm ovom području. Slijedite svoj put i osjetite puls života u Kutini! Dođite i vidite zašto je Kutina uvijek spremna na dobru zabavu! A da si možda bolje to sve zamislite evo i jedan video koji smo pronašli, a koji jako dobro pokazuje što vas u Kutini očekuje.

 

moslavina kutina repušnica

 

 

Čuvanje običaja

 

Predstavljamo vam Kulturno umjetnično društvo “Repušnica”. Osnvani su 1930.godine radi očuvanja izvorne kulturne baštine centralnog dijela Hrvatske poznatog pod imenom Moslavina. U svojih više od 40 godina kontinuiranog rada bilježe preko tisuću i sto nastupa pred publikom, a kroz godine postojanja, publici se predstavilo više od 480 članova.

Danas broje 60 aktivnih članova koji djeluju u četiri skupine: dječjoj, tamburaškoj, pjevačkoj i folklornoj. Nastupajući na brojnim međunarodnim festivalima i smotrama folklora u inozemstvu i unutar Hrvatske, proviraju ljepotu i raznolikost pjesme, plesa, narodnih običaja i narodnog ruha Moslavine.

Zanima vas više? Nema problema, KUD Repušnica je online 🙂

– web stranica (http://www.kud-repusnica.hr),

– Facebook (https://www.facebook.com/kud.repusnica),

– E-mail kud.repusnica@gmail.com),

– Youtube kanal (https://www.youtube.com/user/kudrepusnica).

 

Gastro ponuda

 

Jednostavno nema smisla posjetiti neko novo mjesto i ne istražiti njihovu gastro ponudu, zar ne? Svako mjesto ima ono nešto svoje, što ako niste probali, kao da niste tamo ni bili. E Kutina, točnije Moslavina tu ima Škrlet. Možete ga probati u svakoj vinariji, a s obzirom da nije dobro piti na prazan želudac evo i nekoliko mjesta na kojima možete probati tradicionalnu moslavačku hranu.

 

moslavina august restoranVinarija i restoran August – smješteni na  vrhu brijega, osim što možete uživati u njihovim vinima nude domaći jelovnik s namirnicama iz lokalnog uzgoja. Sve to dobiva jednu potpuno drugu dimenziju kada imate pogled na vinograde i prirodu koja ih okružuje. Smješten visoko na brdu pruža pogled na zelenilo kraja. U restoranu August potpuno ste izolirani od buke i prometa i na vama je da uživate u tradicionalnim moslavačkim receptima i vinu.

 

“Svaki dan iznova stvaramo okruženje, slike, mirise i okuse koje ćete doživjeti svim osjetilima. Nepretenciozno mjesto koje u stvarnost pretvara san o jednostavnom životu. Doživjeti savršenu jednostavnost – to je pravi luksuz. Dođite po svoju dozu.”

 

 

 

moslavina moslavacka prica

Moslavačka priča – obiteljska saga ispričana s ljubavlju prema rodnom kraju i čarima prošlih vremena. Kuće za odmor, vjerne originalnom stilu, nose sjećanje na stoljetnu prošlost, dok obiteljske fotografije iz prošlog stoljeća dočaravaju dušu naše Moslavačke priče.

U gastronomskom dijelu, dva restorana – jedan uz ribnjak, drugi u srcu šume, nude okuse autohtonih moslavačkih i lovačkih specijaliteta. Autohtona vina, posebice škrlet, dodatno obogaćuju vaše gastronomske doživljaje.

“Podno Moslavačkog gorja u mirnom gaju, osluškujući pjev ptica i mirise okolne šume, snivajte svoje snove, uživajte u jednoj posebnoj priči, Moslavačkoj priči – Vašoj najljepšoj priči!”

 

 

 

moslavina vino vinarija

Vinarija klet Romić – mjesto na kojem možete sudjelovati u vođenim degustacijama i probati autohtone sorte Moslavine. Najavite se putem društvenih mreža i rezervirajte svoje mjesto. Vino ima posebniji okus kada čujete priču koja stoji iza njega.

S obzirom da ne smijete pomisliti, a kamoli izgovoriti da ste bili u Moslavini, a da niste probali Škrlet, klet Romić mjesto je koje morate staviti na popis. Radi se o vinu nježne i prepoznatljive sorte koja krasi moslavačke vinograde. Sa svojim blago ružičastim tonom, škrlet odiše elegancijom i suptilnošću, čineći ga jednim od najcjenjenijih autohtonih vina ovog podneblja.

 

 

 

To je to! Posjetili ste nešto od stvari s popisa, jeli u ovim restoranima? Pili vina iz Moslavine? Znate da Kutina i njena okolica skrivaju još mnogo toga? Imate još nešto za dodati na ovu listu? Javite nam! Podijelite s drugima.

Komentirajte na ovaj Instagram post i idemo svi zajedno stvoriti mjesto gdje će se moći pronaći najbolje od Hrvatske.