Zagorje – Običaji

U potrazi za idealnim odmorom prošli ste mnoga mjesta. Na jednom su vas impresionirali prekrasni vidici i priroda koja ih okružuje, na drugom oduševile kulturne i povijesne znamenitosti, a na trećem ste zavoljeli srdačne domaćine, njihove legende i priče… Svako mjesto je imalo nešto posebno i bilo je posebno. I onda ste došli u Zagorje, popeli se vinskom cestom na jedan od mnogobrojnih zelenih brežuljaka i pogledali oko sebe. Predivno! Ovo je zaista kao iz bajke. Sve je tu, sve što svaka prava bajka mora imati – šume, dvorci i kurije, muzeji, termalni izvori, crkvice, staze, vinogradi i vinski putovi, ukusna hrana, dragi ljudi, priče, legende i „popevke“.

Na koju god stranu Zagorja krenuli možete biti sigurni u jedno – ono što  ćete vidjeti i doživjeti bit će nezaboravno iskustvo. Pravi odmor iz bajke.

 

10 stvari koje trebate probati u Zagorju

 

  1. Seljačka buna – bitka kod Stubice (veljača) – Buuunaaaa traje…. Poklič je koji odzvanja Gupčevim krajem svake veljače u godini kao spomen ustanka malog čovjeka u „borbi za pravicu“. Posjetite ovu spektakularnu bitku gdje vas očekuje i srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.
  2. World rally championship (travanj) – posjetite ovaj svjetski automobilistički rally spektakl koji se već nekoliko godina za redom vozi u Kumrovcu i Zagorskim Selima. Riječ je o jednoj od najvećih sportskih manifestacija ikad održanih u Hrvatskoj.
  3. Muzeji Hrvatskog zagorja (Krapina, Klanjec, Kumrovec, Desinić, Gornja Stubica) – ako vas zanima po čemu je Zagorje poznato svratite u jedan, ili još bolje, sve zagorske muzeje i dvorce i saznajte sve što vas zanima. Umjesto u vremeplov, uđite u njih!
  4. Zagorske terme (Tuheljske Toplice, Krapinske Toplice, Stubičke Toplice, Donja Stubica) – bez obzira na to želite li se samo okupati u bazenu s termalnom vodom, šetati se prirodom ili uživati u SPA i wellness tretmanima, pred vama je pregršt opcija. Izaberite svoju.
  5. Staza kroz krošnje, Spomenik Hrvatskoj himni i glazbena ograda (Zelenjak) – posjetite kratku, ali slatku stazu kroz krošnje koja povezuje priču o prirodi i glazbi. U podnožju staze postavljena je glazbena ograda na kojoj možete, lupkajući redom postavljene melodijske cijevi, i sami izvesti hrvatsku himnu usred prirode. U neposrednoj blizini nalazi se i Spomenik hrvatskoj himni, jedini spomenik himni u svijetu.
  6. Granfondo Roonda Stubaki (svibanj) – posjetite najveću kontinentalnu biciklističku utrku i uživajte u dozi adrenalina!
  7. Svetište Marija Bistrica (Marija Bistrica) – ono što je Francuzima Lourdes, Portugalcima Fatima, Talijanima Loreto, Poljacima Čenstohova, Austrijancima Mariazell, Hrvatima je to živopisna Marija Bistrica. Pronađite svoj duhovni mir u najpoznatijem hrvatskom svetištu.
  8. Licitari i drvene tradicijske igračke (Marija Bistrica) – posjetite vrijedne proizvođače koji nastavljaju s tradicijom izrade drvenih dječjih igračaka, frula i tamburica živopisnih boja kao i licitarskih proizvoda, čija se umijeća izrade odnedavno nalaze pod UNESCO-vom zaštitom. Za one koji žele naučiti tajne starih zanata, održavaju se radionice na kojima majstori prenose svoje znanje i tako čuvaju obrte od zaborava.
  9. Tjedan kajkavske kulture Krapina (rujan) – doživite atmosferu koja preplavi Krapinu za vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture kad se slavi „kaj“. Prepuni trg i okolne ulice u potpunosti ožive grad bogate povijesti i privlače posjetitelje željne tradicionalno-kulturnog programa i posebnog doživljaja.
  10. Advent u Mariji Bistrici (prosinac) – iskusite toplinu malog mjesta, ljubaznost domaćina u najveselijem dijelu godine, poklonite si radost! Kližite na klizalištu s najljepšim pogledom, nazdravite kuhanim vinom, posjetite vesele radionice i odlične koncerte, pustite lampion s dobrim željama. Kupite najslađe medenjake, najljepša licitarska srca i drvene igračke i puno, puno slatkih sitnica. Dočekajte novu godinu prije svih, uživajte u zajedništvu i veselju!

 

Gastro ponuda Zagorja – što probati?

 

Iako je Zagorje bogato fascinantnim prirodnim ljepotama, termalnim izvorima i brojnim termama, vilama i hotelima, ono po čemu ga se nekako najviše pamti je enogastro ponuda. Svratite li u restoran uređen u autohtonom zagorskom stilu ili šarmantnu zagorsku klet, dočekat će vas ugodni mirisi i okusi purice ili „race“ s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke, topli domaći kruh. Raj za oči, raj za nepce, raj za želudac. Zagorje je jedina regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo, a to je purica, prilog mlinci i desert Zagorski štrukli na razini Europske unije.

 

vuglec breg zagorje gastro restoran obicajiVuglec breg – vinarija, restoran i pansion. Vuglec breg je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicije. U pričanje te priče utkano je mnogo posvećenosti, strasti, predanosti, štovanja i ljubavi, a sve kako bi stvorili mjesto na kojem danas možete doživjeti i gotovo svim čulima osjetiti kak’ su nekad živjeli naši stari. Ugodno uređenje restorana, specijaliteti spravljeni po receptima baka, od namirnica koje nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, a sve zaokruženo izvrsnom kapljicom vinarije, garantira sjajan gastronomski užitak.

 

 

 

 

zagorje gresna gorica restoran obicajiGrešna gorica je seoski turizam koji posjetiteljima pruža tradicionalnu domaću kuhinju, predivnu prirodu i autohtoni seoski ambijent. Njihova jela spoj su tradicionalne recepture i modernog načina pripreme. Jelovnik koji stalno nadopunjuju novim jelima, sastavljen je od pomno biranih autohtonih jela. Originalnost i autentičnost jelovnika proizlazi iz iskustva osoblja, čiji specifičan pristup spremanju jela i odnos prema hrani upotpunjuje njihovo viđenje “starinske” hrane. Domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli… jeste li već ogladnili?

 

 

 

 

vinarija micak zagorje obicajiVinarija Micak – Klet „Zagorski dvori“ – Utkan u zelene brege bistričke, u samom podnožju vinograda, nalazi se suvremen podrum – Vinarija Micak, a izgrađen je koristeći se prirodnim materijalima oblikovanim u prikladnu arhitekturu. Uz eno u ponudi imaju i izvorne gastronomske delicije poput purice s mlincima i zagorske štrukle. Na najboljim pozicijama zasađeni su vinski dragulji poput rajnskog rizlinga, muškata žutog, pinota sivog, silvanca zelenog, chardonnaya, traminca, sauvignona, graševine, merlota i cabernet sauvignona, koji pod budnim okom vrsnog enologa i najboljeg mladog hrvatskog vinara 2011.g., svjedoče o prekrasnoj vinskoj priči koju, tek trebate otkriti.

 

 

 

To je to! Posjetili ste nešto od stvari s popisa, jeli u ovim restoranima? Imate još nešto za dodati na ovu listu? Javite nam! Podijelite s drugima.

Komentirajte na ovaj post i idemo svi zajedno stvoriti mjesto gdje će se moći pronaći najbolje od Hrvatske.