Vijesti iz svijeta knjiga – Listopad 2023.

Jeste li spremni za vijesti iz svijeta knjiga – listopad edition? Bilo je tu novih knjiga, promocija, festivala i tako svega po malo. Mi smo evo pripremile vijesti koje su nama pale pod ruku, a vi ako imate informacije o nekim promocijama ili nečemu što je dobro znati unaprijed, samo javite pa da podijelimo s pučanstvom kojeg to zanima 🙂

 

Nova knjiga: Sudnji dan (Peter Čeferin i Vasja Jager)

Knjiga je inspirirana istinitim slučajem koji je Peter Čeferin, poznati slovenski odvjetnik za kazneno pravo i ljudska prava, napisao u borbi za pravdu za svog klijenta, a vezano za kazneni postupak koji vodi više od 20 godina.

vijesti iz svijeta knjiga

 

Nova knjiga: Sinovi (Siniša Malus i Andrej Maksimovič)

Knjiga se bavi 25. obljetnicom povijesnog uspjeha trećeg mjesta Vatrenih pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića.

 

Mjesec hrvatske knjige traje od 15.10. do 15.11. a ove je godine posvećen prevoditeljima.

Manifestacija se sastoji od središnjih programa koji se održavaju na razini cijele zemlje, poput Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica i Čitateljskog maratona, te lokalnih programa, a u većini središnjih programa, kao partner na projektu, sudjeluje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca.

 

Mali princ dobio kip u New Yorku

Mali princ objavljen je u Americi prije točno 80 godina i od tada je jedna od najprodavanijih knjiga u povijesti. Prodano je više od 200 milijuna primjeraka i prevedena je na stotine jezika.

vijesti iz svijeta knjiga

 

Interliber 2023

Ove godine Interliber počinje u utorak 7.11. i traje do nedjelje 12.11., a kao poseban gost najavljen je Vikas Swarup, indijski diplomat i pisac po čijem je romanu “Q and A” nastao film “Milijunaš s ulice”.

 

Sajam knjiga u Frankfurtu

Ovo je jedan od najvećih svjetskih sajmova knjiga, a ove godine prati ga priča o otkazivanju ceremonije dodjele nagrade koja se planirala u čast palestinske autorice Adanie Shibli. Nagradu je dobila za knjigu “Minor Detail” koja priča istinitu priču o silovanju i ubojstvu palestinske djevojčice 1949. godine.

 

Besplatne audio knjige na Spotify platformi

Za sada ovo nije dostupno u Hrvatskoj nego samo u Velikoj Britaniji i Australiji, a sljedeći je SAD. Ali, u slučaju da ikada dođe do nas, pravilo je da će korisnici moći audioknjige slušati samo 15 sati mjesečno. Trenutno je na hrvatskom dostupna jedino knjiga Vodič kroz galaksiju za autostopere (Douglas Adams).

 

To je to. To smo izabrale od prošlog mjeseca. Ako se propustili vijesti iz rujna, ovdje su. I vidimo se za mjesec dana. 🙂