Hrvatski roman o borbi – žena na visokoj funkciji

Mana Pass Istina 1

Iako je danas ravnopravnost spolova u uzlaznoj putanji i pretežno se radi na smanjivanju razlika, htjeli mi to priznati ili ne, neravnopravnost je još uvijek zastupljenja u visokom postotku, a na štetu žena. Generalno govoreći, gotovo da i nema žene koja nije doživjela neki oblik degradacije ili zaobilaženja na račun toga što je upravo žena.

 

Znaš li kako je znati da nisi dobila posao zato što si žena? 

Počnimo samo sa statističkim podacima koji i dalje govore da su žene na funkcijama u prosjeku potplaćenije od muških kolega i rijeđe izabrane za visoke funkcije. Žene moraju u startu uložiti puno više truda u dokazivanje svoga znanja, struke i rada. Odmah iza toga je diskriminacija na račun spola i rađanja djeteta. Svaki poslodavac bude užasnut da mu zaposlenica ostane trudna, ode na porodiljni, a kasnije na bolovanja za malo dijete, jer svi znamo kako to s malom djecom ide. To je nepobitna činjenica, koju sam i sama na prvom razgovoru za posao doživjela. Odabran je muškarac – baš zato – jer je muškarac i znaju da on neće otići ni na porodiljni ni na bolovanje, a meni je to jasno rečeno na završnom razgovoru, bez obzira na to što smo jednako bili uspješni na testiranju, najbolji od ukupno dvadeset kandidata.

 

To mi je bio jedan od najgorih dana u životu. Izašla sam s fakulteta puna poleta, želje za radom i učenjem i onda me dočekao šamar hrvatske realnosti.

 

Za što se i kako bori Ema? 

Uzmimo sad da ta neka žena pak uspije prijeći sve te prepreke, zanemariti da je manje plaćena, da ulaže više truda i znanja, ulazi u borbu u muškome svijetu koji će svoju dominaciju braniti pod svaku cijenu. Ona će morati uz sav napor oko poslovnih zadataka trošiti energiju na seksizam i dokazivanje. Pa gdje je tu alternativa?

 

Ako si visoko obrazovana žena, koja je prošla ili prolazi nešto slično, imamo za tebe knjigu koja govori upravo o tome. Istina je knjiga o mladoj ženi, Emi, koja se rukama i nogama borila za svoja uvjerenja i svoj uspjeh. Borila se protiv predrasuda prema ženama na visokim funkcijama i načinu na koji one dolaze na te funkcije. Ona posrće i pada, sumnja u sebe i propitkuje se, ali najbitnije je što ne spušta glavu i ne odustaje.

 

Zašto je važno pročitati Istinu?žena na viskoj poziciji, knjiga istina

Ova knjiga neće promijeniti tvog nadređenog ili arogantnog kolegu, ali će promijeniti kako ti gledaš na to. Osvijestit će te da ne radiš ništa krivo. Nisi kriva što si žena, već trebaš na to biti ponosna. Nema što ne možeš. I nema što nećeš. Jednako si vrijedna kao i svaki tvoj kolega ili kolegica. Ničime ne zaslužuješ degradacije i baš kao i naša junakinja Ema, možeš pronaći alate kojima ćeš se boriti za uspjeh u svijetu visokih funkcija i svijetu koji je nekada pripadao muškarcima. Nekada, ali ne više.

 

Ovakve knjige i ovakve junakinje nam trebaju da osvijestimo koliko vrijedimo i koliko smo potrebne svijetu. Da svijet vidi da nam je mjesto u samome vrhu. I što nas je više tamo, to više naše kćeri, sestre, nećakinje i sve ostale male djevojčice ovoga svijeta gledaju da su i njihovi snovi mogući. Postaju realnost, postaju stvarnost.

 

Hrvatski roman o borbi sa sustavom

Istina progovara o ovim i još nekim temama, a ono što je čini knjigom koju bi sve žene trebale čitati je da se lako povežeš sa njom, radnja je Hrvatska. Naša zemlja i sve poznato nama, problemi kojima smo svakodnevno okruženi i suočavamo se. Koliko si puta imala priliku čitati hrvatski roman o ženi na visokoj funkciji? Zapravo uopće o ženi koja se bori s hrvatskim sustavom? To je jedna izvrsna prilika da pogledaš na stvari iz ženske perspektive i svakako se nadamo da ćeš i ti tu perspektivu promijeniti nakon čitanja.

 

Mi smo sretne što smo žene, budi i ti.

b

Tvoje Marina i Nataša