Knjige prema istinitom događaju – 7 preporuka

knjige prema istinitom događaju

Čisto informativno, ovaj je tekst počeo kao top 3 knjige prema istinitom događaju koje trebate pročitati, onda ih je bilo 5 i tako sad imamo 7 knjiga prema istinitom događaju koje bi vam se mogle svidjeti. Ili je lako moguće da vam se neće uopće svidjeti, ali na mene su ostavile poseban dojam.

Mijenjaju način razmišljanja i ostaju dugo u glavi. Neke motiviraju i pokreću, a neke naprave onaj posebno koristan osjećaj u kojem si sam sebi glup jer ne cijeniš ono što imaš i to kako živiš. A na žalost, često nam treba taj osjećaj da bismo bili zahvalni.

Pa krenimo.

 

1 NE DAM SVOJE DIJETE – Betty Mahmoody 

Priča: Radnja knjige prati Betty i njenu malu kćerku Mahtob koje su zaglavile u Iranu tijekom kraće posjete Bettyjinom suprugu i Mahtobinom ocu, Mohamedu. Nakon što su stigli u Iran, Betty shvaća da je njezin suprug promijenio svoje namjere i planira zadržati ih tamo protiv njihove volje.

Zašto ovo: meni osobno je ovo najdraža knjiga svih vremena. Preko nje sam se i zaljubila u ovaj žanr pa je možda sve ovo presubjektivno, ali ja uopće nisam bookbloger pa ne vidim razloga zašto ne bih bila subjektivna. Za nju sam saznala tako što sam jedno ljeto u srednjoj školi radila u knjižnici i gospođa koja je tamo radila mi je prišla iz čista mira i rekla da ima osjećaj da će se meni ta knjiga svidjeti. Meni je to bilo prekrasno i eto ispalo je da je baš pogodila. To je bila prva knjiga koja mi je osvjestila da se stvarno svaka situacija i svaka emocija i osjećaj u toj priči nekome dogodio. I da je taj netko to preživio.

Citat: “Odrasla sam u društvu gdje se žene ne bore. Nisu se borile u moje vrijeme, nisu se borile ni njihove majke. Ako mi sad, usred ovog izoliranog i neprijateljskog okruženja, možemo smisliti način da pobjegnemo, bit ćemo izuzetak koji će potvrditi pravilo. Mahtob će znati da se njezina majka borila za nju.”

knjige prema istinitom događaju, ne dam svoje dijete

2 KAMEN NA CESTI – Marija Jurić Zagorka

Priča: Autobiografski roman gdje priča počinje u tragičnom djetinjstvu ispunjenom fizičkim zlostavljanjem od strane majke i zanemarivanjem oca. Središte radnje bavi se majčinom odlukom da uda svoju kćerku za muškarca 26 godina starijeg, koji na kraju traži da ona napusti svoju nacionalnost i piše u duhu Mađarske.

Zašto ovo: zato što je to Marija Jurić Zagorka. Moram priznati da sam ja kasno počela čitati njene knjige i zbog toga mi je žao. I ne samo to, nije mi jasno zašto to nije dio lektire? Zašto dopuštamo da itko izađe iz škole, a da nije čitao Gričku vješticu? Te knjige mogu djecu navesti da se zaljube u čitanje. Zašto nam to nije cilj? Jeste li vi svjesni ovoga: ona da je rođena u Americi, vjerojatno cijeli svijet ne bi gledao Game of Thrones nego Gričku vješticu. Kamen na cesti je priča o njenom životu. I teška je i žalosna i stvarna i iskrena. I vjerojatno ćete prije ili poslije čitanja željeti znati sve o njenom životu, pa evo i jedan LINK, ali pročitajte knjigu.

Citat: “Dobro je srce kao bijeli kruh. Drugi će se sada njime hraniti. Ali dobro srce ne može nigdje na svijetu propasti. Dobro srce može samo puknuti.”

knjige prema istinitom događaju, kamen na cesti

3 PUTOVANJE ZVANO IGRA – Marko Babić

Priča: Radnja počinje kad Marko saznaje da ima sarkom, a završava godinu dana kasnije transplantacijom koštane srži. S pisanjem je započeo prvenstveno zbog sebe. Bilo ga je strah da će sve zaključke o životu do kojih je došao zaboraviti čim ozdravi. Zato je svoje misli zapisivao, kako bi im se u budućnosti mogao vraćati. Vrlo brzo suočio se s jako lošom prognozom te je odlučio da će tekstovi koje piše u slučaju najgoreg scenarija biti dio njega koji će ostaviti svojim kćerima. Htio im je primjerom pokazati da se čovjek sa životnim izazovima može nositi uzdignute glave i s osmijehom na licu….

Zašto ovo: zato jer pokazuje kako se možda možemo nositi s teškim stvarima. Pokazuje da je to izbor. To kako ćete se nositi s onime što dobijete. Nećemo se lagati, nisam sigurna da to može svatko, ali on je svakako pokazao da je moguće. Spletom nekih okolnosti imala sam priliku upoznati Marka na njegovoj promociji i baš je zračio time kako je pisao. I onda ti on napravi da vjeruješ da je sve moguće. Ta njegova motivacija da baš tu poruku, da je sve što si zamisliš moguće, ostavi svojim curama je nasljeđe koje smo sada svi mi dobili. I na kojem trebamo biti dosta zahvalni.

Citat: “Bol je ponekada, čak i kada mi to ne znamo, točno ono što nam treba da bismo mogli ostvariti svoje planove.” 

knjige prema istinitom događaju

4 PUSTINJSKI CVIJET – Waris Dirie

Priča: Priča one koja je pobjegla od tegobnog života u afričkoj pustinji među nomadskim plemenima. Još kao djevojčica, nepismena, gola i bosa uputila se na daleko putovanje kako bi se, nakon bolnog obrezivanja, spasila od ugovorenog braka.

Zašto ovo: mislim da je ova knjiga često na ovim popisima i to s dobrim razlogom. Opisuje jedan totalno drugačiji način života i kulturu koju je teško razumijeti. Meni je posebno dojmljivo kako ona ne može vjerovati za koje stvari njena majka pristaje da se njoj rade kada je ona prošla isto to. I ti to sam ne razumiješ. Sve dok ti ne pokaže da druge opcije da ženi tamo spasiš život, jednostavno nema.

Citat: “Moja majka dala mi je ime prema čudu prirode: Waris znači pustinjski cvijet. Pustinjski cvijet cvjeta u neprijateljskom okruženju gdje malo živih bića može preživjeti.”

knjige prema istinitom događaju

5 ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PJEVA – Maya Angelou

Priča: Ova knjiga je prvi dio njezine serije autobiografskih djela i govori o njenom djetinjstvu i mladosti. Radnja knjige prati Angelouinu mladost, uključujući njezinu borbu s rasizmom, siromaštvom i seksualnim zlostavljanjem.

Zašto ovo: Maya Angelou rođena je i poslana na zemlju da bi pisala. Ima nešto nevjerojatno u načinu na koji ona opisuje svakodnevne stvari, osjećaje i situacije. A način na koji priča o sebi i svom životu i svemu što je prošla, još je jedna posebna razina. Ja sam doduše sebi napravila još gluplju stvar pa sam slušala audio knjigu, koju ona čita, pa sam hodala svaku večer po Parku mladenaca u Zagrebu i plakala kao idiot. Pa eto imate i tu opciju.

Citat: “Nema veće agonije od nošenja neispričane priče u sebi.”

knjige prema istinitom događaju

6 DAMAGED – Cathy Glass

Priča: Iako Jodie ima samo osam godina, nasilna je, agresivna i već je prošla brojne udomiteljske obitelji. Njezina posljednja nada je Cathy Glass. Jodieno izazovno ponašanje ispratilo je pet njegovatelja u četiri mjeseca. Unatoč svojoj suzdržanosti, Cathy odlučuje prihvatiti Jodie kako bi je zaštitila od smještaja u ustanovu.

Zašto ovo: jako teška knjiga koju sam čitala davno, ali to je jedna od onih koje ne zaboravljate. Ružna je priča do granice da skoro i ne vjerujete da se tako nešto može događati u svijetu. Svakako ne želite vjerovati da je to priča po istinitom događaju. Ali ova priča pokazuje kakvu razliku čini i koliko je važno biti hrabar i ne zažmiriti.

Citat: “Gledala me kao da sam konačno pukla. ‘Zašto? Zašto voliš mene?’ ‘Zato što ispod te ljutite Jodie postoji ljubazna i sretna Jodie koja čeka da iziđe van.'”

knjige prema istinitom događaju

7 KUD SI KRENULA 

Priča: Ovo je priča o jednoj obitelji u kojoj je bolest preuzela vlast i podijelila karte. Glavne junakinje su dvije sestre u obitelji Kulović – starija Nastja i mlađa Ada. Kod Ade se već u djetinjstvu pojavljuju prvi znaci bolesti da bi ubrzo dijagnoza bila potvrđena. Multipla skleroza je taj ukleti uljez. Nakon što je Ada uspješno izliječena kemoterapijom i autotransplantacijom matičnih stanica, simptomi iste bolesti pojavili su se i kod autorice, starije sestre Nastje koja je oslijepila na jedno oko. Tada je bilo jasno da je vrijeme da sama preuzme odgovornost za svoje zdravlje i vlastiti život.

Zašto ovo: meni osobno jedna od iskrenijih knjiga koje sam čitala. Odlično je napisana, priča stvarnu priču i stvarne osjećaje nekoga tko to zna jako dobro prebaciti na papir. Uvjerena sam da takve stvari pomognu mnogima definirati kako se osjećaju, a kada to napravite onda je lakše pronaći rješenje. Jako mi drago da sam imala prilike upoznati Nastju, jer ima nešto posebno u čitanju stvarnih priča i knjige prema istinitom događaju i onda upoznavanju onih čija to priča je. Pogotovo kada su to takvi neki posebni ljudi.

Citat: “I zapiši si negdje, znam da voliš zapisivati iako mi se čini da si u zadnje vrijeme i to prestala: ne moraš imati za sve plan i ne mora se sve odvijati onako kako si zamislila.”

knjige prema istinitom događaju

Postoji još toga što bismo dodali na popis, sigurni smo da biste i vi, pa evo ako imate prijedloge pišite nam. Dobrih i provjerenih prijedloga nikada dosta 🙂