Vijesti iz svijeta knjiga – kolovoz 2023

Znate što smo si razmišljale – mi koje pratimo vijesti iz svijeta knjiga, domaću i stranu scenu i većinu toga vezano za autore, izdavače, nove i stare naslove, dosta rijetko saznajemo vijesti na vrijeme.

I onda smo si razmišljale dalje – sigurno nismo jedine. Priznajte, koliko puta ste vidjeli informaciju o nekoj promociji knjige i fotke s promocije kako je svima bilo baš super, nakon što je promocija završila? E i mi isto.

Onda smo dobile ideju da možda ne bi bilo loše skupiti sve to na jedno mjesto 🙂

Ok, nema šanse da ćemo uspjeti skupiti sve, ali mi ćemo lijepo svaki mjesec malo pregledati i skupiti vijesti koje su došle do nas i staviti to u blog, a vi ako znate ili želite najaviti neku promociju, čuli ste za neku novu knjigu koja izlazi ili bilo što sočno i zanimljivo vezano za knjige i autore, javite.

Evo krećemo s nekoliko stvari koje su nama bile zanimljive:

 

Petra Jukić pokrenula podcast – Čitalački Puls

Petra Jukić (profil na instagramu: Ljepota čitanja) pokrenula je podcast koji na Spotify platformi možete pronaći pod imenom Čitalački puls, a osim tamo dostupno je na platformama: Deezer, Amazon music, Apple Podcasts i Google Podcasts. Ako volite slušati podcaste ovaj bi vam se svakako mogao svidjeti.

vijesti iz svijeta knjiga

AMAZON povukao knjige koje je pisala umjetna inteligencija

Poznata spisateljica Jane Friedman saznala je da se na Amazonu prodaju knjige koje je u potpunosti generirala umjetna inteligencija, a koje su bile potpisane njenim imenom. Ona za takvo nešto nije dala privolu, a nakon što je tražila da se knjige povuku rečeno joj da ona na AI knjige nema pravo. Na društvenim je mrežama došlo do bune, uz Jane su stali i ostali autori, tako da su knjige na kraju uklonjene s platforme. (cijela priča)

 

Lea Gnjatović objavila kriminalistički triler – Trokut smrti 

Ovo je Leina prva knjiga, a radi se o romanu koji prati mladu detektivku Zaru Lee koja rješava slučaj dvostrukog ubojstva.

lea gnjatovic trokut smrti knjiga

Grof Drakula ide u drugo izdanje rasprodane knjige – Priručnik za preživljavanje

Par koji se nalazi iza popularnog profila Grof Draukla prošle je godine izdao knjigu Priručnik za preživljavanje čije je prvo izdanje rasprodano. Knjiga ne samo da je popularna nego sve uzraste ostavlja bez teksta, a kao i na Instagram profilu, progovara o temama seksizma, homofobije, diskriminacije i mentalnog zdravlja. Polako ulazi u obrazovni sustav, a par kojemu se i dalje ne zna identitet u novom izdanju najavljuje dodatnih sedam poglavlja.

vijesti, knjige, grof drakula knjiga

J.K. Rowling objavljuje sedmi roman iz serijala o istražitelju Strikeu – The Running Grave 

U Velikoj Britaniji, krajem rujna izlazi sedmi roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, a “mama” Harry Pottera za cijeli je serijal najavila 10 knjiga. Hrvatski izdavač serijala je Mozaik.

 

Počinje Festival svjetske književnosti – 3.9. do 8.9.2023. (ZKM, Knjižara Fraktura, Galerija Kranjčar) 

Obilježava se jedanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti, uz najveće svjetske i domaće autorice i autore iz čak 15 zemalja, na kultnim zagrebačkim lokacijama. Tko dolazi, kada i gdje, kako do ulaznica i sve ostale detalje pronađite tu: Journal.hr

festival svjetske književnosti, vijesti, knjige